Factoring ZZP

Als zelfstandige ondernemer (ZZP’er) heb je er vast wel eens mee te maken gehad: jouw diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft jouw factuur nog steeds niet betaald. Uit onderzoek (Meer dan helft van facturen te laat betaald – FM.nl – Financieel Management, hét platform in finance met praktijkinformatie, visie & trends (financieel-management.nl)) blijkt zelfs dat meer dan de helft van de facturen te laat betaald worden. Factuurtermijnen van 60 tot 90 dagen zijn – vooral bij grote bedrijven – nog steeds meer regel dan uitzondering. Het blijkt zelfs dat betaaltermijnen korter dan 30 dagen per definitie niet direct betaald worden. Toch wil je liever niet langer wachten op de uitbetaling van jouw klant of opdrachtgever. Met behulp van factoring voorkom je deze problemen.

 

Wet betalingstermijnen

Recentelijk zijn er een aantal wetswijzigingen doorgevoerd die in het voordeel van de ZZP’er zijn. Zo wordt de wet DBA opnieuw bekeken en wordt er strenger gehandhaafd door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. In de Wet betalingstermijnen (2021) is vastgelegd dat een factuur aan een ZZP’er altijd binnen 30 dagen betaald moet worden door de Opdrachtgever. Toch laten veel werkgevers het aankomen op een 1e of 2e aanmaning voordat ze daadwerkelijk betalen. Dat zorgt weer voor extra administratie, kosten, stress, en kan het de relatie tussen werkgever en ZZP’er lelijk verstoren.

Wat is factoring?

Factoring betekent letterlijk dat jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de gekozen of afgesproken betalingstermijn(en) van je Opdrachtgever(s). Dus ook wanneer je Opdrachtgever je factuur niet (tijdig) betaald, krijg je toch netjes uitbetaald. Dat gebeurt uiteraard binnen de wettelijke 30 dagen. Maar met factoring kun je tegen een kleine vergoeding eerder uitbetaald worden. Daarnaast wordt alle debiteurenbeheer uit handen genomen. De meeste administratiebureaus voeren dit op een nette en professionele manier uit zodat de relatie tussen ZZP’er en Opdrachtgever hier geen last van ondervindt. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over nog openstaande facturen en bijbehorende acties.

 

Overname faillissementsrisico

Maar misschien nog wel belangrijker: wanneer jij gebruik maakt van factoring via een administratiebureau wordt in de meeste gevallen het faillissementsrisico van je debiteuren (lees: Opdrachtgevers) van je overgenomen. Dat betekent dat op het moment dat één van je debiteuren failliet gaat, je altijd minimaal 90% uitbetaald krijgt voor de gewerkte uren tot het moment van faillissement.  Dit biedt jou de zekerheid dat je gerust elke opdracht aan kan nemen. De check op de kredietwaardigheid van de Opdrachtgever wordt via de factoring ook voor je gecheckt.

Alternatieven voor factoring

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een kredietverzekering in plaats van factoring. Maar dan moet je ook zelf checken of jouw Opdrachtgever wel in staat is om jouw factuur te betalen. Dat kan door het opvragen van een jaarrekening of financieel verslag via de KvK. Hier wordt wel een klein bedrag voor gevraagd. Toch is belangrijk om je risico’s uit te sluiten en te voorkomen dat je Opdrachtgever failliet gaat. Bij een onbetaalde factuur is de kans namelijk groot dat jouw factuur onbetaald blijft. Of dat je mag aansluiten in een lange rij van schuldeisers, waarbij de rangorde bepaalt wie eerst uitbetaald krijgt. Zo heeft de Belastingdienst altijd voorrang boven alle andere schuldeisers. Met factoring sluit je financiële risico’s uit en voorkom je deze problemen.

Hoe werkt factoring?

Via factoring regel je dat het bedrag op de (periodieke) factuur aan je over wordt gemaakt. De factuur met de juiste gegevens wordt door het administratiebureau aan je Opdrachtgever verzonden. Ook het goedkeuren van je uren wordt door het bureau geregeld, waarna gecontroleerd wordt of de betaling binnen is. Het administratiebureau regelt alle debiteurenbeheer voor je wanneer de werkgever -ondanks afspraken- later betaalt. Maar daar merk jij niets van.

Wat kost factoring?

Het uitbetalen binnen 30 dagen is bij de meeste administratiebureaus volledig gratis. Wanneer je gebruik maakt van factoring kun je sneller over je geld beschikken door een kleine vergoeding te betalen. Bij de meeste bureaus varieert deze van €2,50 – € 7,50 per uur of een percentage van circa 5% van het uit te betalen bedrag om binnen 24 uur je geld te ontvangen. Soms kun je dit regelen via een betaalapp, maar sommige bureaus werken met het sturen van een email per uit te betalen factuur.

Voordelen van factoring

  • Nooit meer wachten op je geld
  • Geen eigen debiteurenbeheer
  • Geen financiële risico’s (ook niet bij faillissement)
  • Overzichtelijke kosten per transactie
  • Per factuur bepalen wanneer uitbetaald wordt
  • Goedgekeurde (fact)uren voor Belastingdienst